Speelgoedtrends 2019

Onveranderd goed doet L.O.L het. Maar ook Lego en Playmobil. Opvallend is de aanzienlijke toename van de verkoop in (strategische) spellen – de klassiekers maar ook de Escape Rooms; jongvolwassenen zijn erin geïnteresseerd wellicht omdat ze uitgekeken raken op het scherm. Opmerkelijk is de stijgende belangstelling voor puzzels, bijvoorbeeld die van Jan van Haasteren.
Voor de jongsten blijven de artikelen van VTech in trek maar ook die van Little Dutch.

En:
Speelgoed
Baby Born, Nerf, Rubik’s Cube, Hatchimals, Paw Control, Pokémon, RC-auto’s, Gravitrax

(Klassieke) spellen:
Rummikub, Dr. Bibber, Stratego, Ticket to Ride, Monopoly, Shit Happens

De verkopen in de speelgoedbranche staan onder druk en zijn met zo’n 12% gedaald in vergelijking tot 2018 onder meer door de overnames van Intertoys. Positief is de oprichting van Jase & Joy, de uitbreiding van ToyChamp terwijl Top1Toys min of meer stabiel is gebleven. De laatste twee maanden trekt de omzet weer enigszins aan.
Zowel de omzet in spellen als in puzzels is behoorlijk gestegen.
Aankopen via internet t.o.v. fysieke winkels zijn toegenomen. Alhoewel de speciaalzaken in spellen het goed doen.
De speelgoedboeken zijn voor veel kinderen een ware inspiratiebron.
Opmerkelijk is dat de Sintaankopen steeds later worden gedaan en er ook veel belangstelling is voor goedkopere (schoen)artikelen.

NPD doet onderzoek in de Nederlandse speelgoedmarkt, meer informatie is te vinden in de Speelgoedbarometer.

Kijk ook naar de Tips hieronder (incl. informatie over aankopen die buiten de EU woren gedaan).

Tips bij het kopen van speelgoed
Speelgoed is leuk! Niet alleen voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen! Spelen maakt het mogelijk om even de tijd te vergeten, de zinnen te verzetten en zo ben je weer in staat het dagelijkse leven het hoofd te bieden.

Maar wat moet je nu kopen?
Iets uitkiezen valt niet mee, het aanbod in de speelgoedwinkels is erg groot.

Een paar tips:

kies niet voor te moeilijk speelgoed. Op de verpakking van veel speelgoed staat een leeftijdsindicatie
kijk goed naar degene voor wie je speelgoed koopt. Het is veel leuker om een cadeautje te geven waar de ontvanger heel blij mee zal zijn. Bedenk je dat als je het zelf leuk vond om met poppen te spelen, dat niet wil zeggen dat iedereen dat leuk vindt
van praten met elkaar kan je veel leren. Je hoort waar een ander veel plezier aan beleeft en zo kom je aan ideeën
lees informatie over goed speelgoed op www.speelgoedinfo.nl. De stichting geeft voorlichting over speelgoed en heeft een speelgoedkoophulp gemaakt. Daarin is gemakkelijk te zien welk speelgoed geschikt is voor welke leeftijd. Voor degenen die meer achtergrondinformatie willen, is de brochure “De speelgoedregels” geschikt. Alles is te vinden op www.speelgoedinfo.nl.
Kijk ook eens naar de 10 speelgoedregels

Veilig speelgoed
Speelgoed dat in de EU aan consumenten wordt verkocht moet aan zeer strenge veiligheidseisen voldoen. Anders mag het niet worden verkocht! Het speelgoed dat voldoet aan alle strenge bepalingen moet zijn voorzien van de letters CE.
Vergeet nooit dat klein speelgoed niet in de buurt van hele jonge kinderen moet komen!

Aankopen doen buiten de EU
De rechten van consumenten zijn bij aankopen buiten de EU niet altijd hetzelfde als wanneer in Nederland artikelen worden gekocht. De eisen die aan de veiligheid van b.v. speelgoed worden gesteld, zijn niet altijd gelijk. Ook kan het zo zijn dat invoerrechten en BTW moeten worden voldaan.
De Rijksoverheid geeft meer informatie incl. voorbeelden; ze zijn hier te vinden.

Advies: kijk op deze site, zeker als artikelen voor kinderen worden gekocht!