Over Speelgoedinfo

Spelen is van alle tijden. En speelgoed is van en voor alle leeftijden. Zo speelden kinderen in de Romeinse tijd ook al met poppen of gingen ze knikkeren. Kinderen van nu spelen nog net zo als hun ouders en grootouders. Verschil met vroeger is dat de keuze aan speelgoed vele malen groter is en alleen maar toeneemt. Ook de techniek speelt een steeds grotere rol en kinderen komen via speelgoed in aanraking met elektronica en microtechnologie.
Hoe maak je een verantwoorde keuze uit het overweldigende aanbod aan spellen en speelgoedartikelen? En hoe beoordeel je welk speelgoed bij welke leeftijd past? In elke levensfase hebben mensen immers behoefte aan materiaal dat kan boeien, hen stimuleert en dat de nodige ontspanning geeft.

Informatie en advies over Goed Speelgoed

Speelgoedinfo.nl geeft voorlichting en informatie over goed speelgoed. De stichting is een initiatief van de Ornes (Organisatie van Nederlandse Speelgoedleveranciers) vanuit de signalering dat er behoefte was aan informatie over goed speelgoed. Zij speelt op deze behoefte in door zowel consumenten alsook scholen, bibliotheken, speelotheken en dokterspraktijken te adviseren over uiteenlopende aspecten rondom speelgoed. Of het nu gaat om speelgoed voor bijvoorbeeld kinderen met cara of om thema’s als volwassenen en speelgoed. Het doel is mensen te helpen bij het herkennen en kiezen van kwalitatief goed en verantwoord speelgoed. Zij doet dit onder andere door de uitgave van diverse themafolders, een speelgoed-koopwijzer en persberichten over actuele zaken rond speelgoed. Kinderen kunnen de speciale map aanvragen om een werkstuk te maken of een spreekbeurt te houden over speelgoed.

Hoe herken ik Goed Speelgoed?

Alhoewel we tegenwoordig door het speelgoedbos wellicht de bomen niet meer zien, zijn er toch algemene punten waaraan goed speelgoed zich kan spiegelen.
SpeelGoedInfo.nl helpt bij het maken van een verantwoorde keuze via de tien speelgoed-regels:

  1. Goed speelgoed leert je wat zonder dat je het merkt.
  2. Goed speelgoed sluit aan op de behoefte en de ontwikkeling van de speler.
  3. Goed speelgoed biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden.
  4. Goed speelgoed gaat niet snel stuk.
  5. Goed speelgoed vermeldt een leeftijdsindicatie
  6. Goed speelgoed is duurzaam.
  7. Goed speelgoed is altijd zijn geld waard.
  8. Goed speelgoed is veilig.
  9. Goed speelgoed is voorzien van een gebruiksaanwijzing.
  10. Goed speelgoed doet je de tijd vergeten.

Spelen mag ook gewoon leuk zijn

Bij spelen en speelgoed ligt bij ouders en opvoeders vaak de nadruk op het leerzame aspect. Maar tegenwoordig moeten kinderen al zoveel prestaties leveren en hebben ze het ontzettend druk. Daarom is het extra belangrijk om soms ook lekker bezig te zijn met iets wat niet per se moet, maar waar je gewoon plezier aan beleeft. Het leven van een kind, maar ook dat van volwassenen, is meer in balans als de boog niet altijd strak gespannen hoeft te staan. Als er genoeg momenten van ontspanning zijn. Als je gewoon lekker kunt spelen om het spelen. Mensen die terugkijken op hun kindertijd zullen zich deze periode vaak herinneren als een tijd waarin spelen heel belangrijk voor ze was. En spelenderwijs leer je toch van alles over het leven en de maatschappij.

Goed speelgoed is er voor iedere leeftijd

Speelgoed wordt natuurlijk in verband gebracht met kinderen. Maar eigenlijk blijft een mens zijn hele leven spelen. Letten op Goed Speelgoed is dus in iedere levensfase een goed idee. Goed speelgoed daagt uit, prikkelt de fantasie en laat mensen hun grenzen verkennen. Dit geldt voor kinderen maar ook voor volwassenen en ouderen. Spelletjes stimuleren tot prestaties, leren je omgaan met winnen en verliezen, leren je samen te werken, tactiek en strategie hanteren en creatieve oplossingen verzinnen. Door te spelen oefen je allerlei vaardigheden: sociale, emotionele en lichamelijke. Daarom is het goed om variatie aan te brengen in het aanbod aan speelgoed. Zodat mensen in elke leeftijdsfase het speelgoed krijgen waar ze op dat moment aan toe zijn.

Ouderen en speelgoed: niet alleen voor de kleinkinderen!

Bij ouderen denken veel mensen automatisch dat speelgoed uitsluitend wordt aangeschaft voor de kleinkinderen. Speelgoedinfo.nl merkt dat het moeilijk is deze beeldvorming rondom het thema speelgoed en ouderen bij mensen te veranderen. Zij vraagt aandacht voor deze steeds groter wordende groep door goede voorlichting te geven, middels folders en aandacht in de media. Ouderen hebben veel vrije tijd ter beschikking. Met de behoefte om naast het lichaam ook de geest actief te houden ligt het voor de hand dat het bezig zijn met spellen, puzzels, hobby- en knutselspullen een favoriete tijdsbesteding is. Ook het sociale karakter spreekt aan. Ouderen zullen ook bij de aanschaf van speelgoed in de winkel geholpen zijn bij goede informatie en advies.

Bovenstaande informatie is voor (ouder)verenigingen en consultatiebureaus in folders opgenomen
die gratis kunnen worden besteld.
Alle door SpeelGoedInfo.nl vervaardigde teksten kunnen worden gekopieerd
of anderszins gebruikt, maar uitsluitend met bronvermelding.