Spelen in Coronatijd

Voor velen is het niet eenvoudig steeds samen met anderen de tijd door te brengen. Ger Ramakers, ontwikkelingspsycholoog weet veel van kinderen en spelen en geeft tips.
- Zorg voor routine, als het kan in samenspraak met je kinderen
- De kunst is om een goede mix te vinden van werken en spelen
- Afwisseling van werken, spelen, bewegen en regelmatig (op verantwoorde wijze) een frisse neus halen is belangrijk
- Leren samen spelen
- Zorg voor ontspanning - spelletjes die veel hilariteit oproepen

Meer informatie

Klik hiernaast op de blokjes met leeftijd voor informatie

Bekijk hier Speelgoedveiligheidstips

Maak een spel

HOE KOMT EEN SPEL TOT STAND?


Idee
Eerst is er alleen een idee voor een spel. Behalve dat idee├źn niet beschermd kunnen worden, is het ook moeilijk iemand ervan te overtuigen dat jouw idee een goed idee is, omdat je niets kunt laten zien.

Model
Dus maak je een model. Dat kun je heel uitvoerig doen, zodat het lijkt alsof het spel zo in de winkel kan, maar ook met een pot lijm, een pen en wat karton kun je een model voor een spel maken.

Redactie
De meeste spellenuitgevers hebben redacteuren in dienst die snel kunnen beoordelen of een spel nieuwe elementen bevat, of het voldoende origineel is en daarom de moeite waard om te worden uitgegeven. Tevens bekijken ze of het thema van het spel aanpassingen behoeft. Vaak kan het zelfde idee voor verschillende thema's worden gebruikt. Een spel als Monopoly gaat over het kopen en verkopen van huizen en hotels, maar het zelfde spel zou net zo goed over de handel in aandelen, kunstvoorwerpen of peulvruchten kunnen gaan. Uiteindelijk maakt de redactie haar keuze en is natuurlijk razend benieuwd of het nieuwe idee bij de uiteindelijke doelgroep in de smaak zal vallen.

Test
De enige manier om dat uit te vinden is testen. Bij een test moeten verschillende groepen spelers voor wie het spel bedoeld is, het spel vele malen spelen. Als het oordeel van deze testspelers positief is, ze moeten het dus een leuk spel vinden, gaan de vormgevers aan de gang.

Vormgeven
De vormgevers doen een aantal voorstellen voor de verpakking van het spel, voor het speelbord - als het spel een bord heeft -, voor de kaarten, pionnen en andere onderdelen die voor het spel nodig zijn.

Prototype
Nu moet er een prototype worden gemaakt. Dit is een zo getrouw mogelijke versie van het uiteindelijke product.

Test
Met dit prototype worden opnieuw consumententests gedaan, omdat de verkopers van de uitgever zeker willen weten dat de uiteindelijke kopers en gebruikers tevreden zijn over de vormgeving van alle onderdelen.

Verkoop
Als ook die test positief uitvalt is het spel klaar voor de verkoop.

Je eigen spelidee!
Heb je zelf een idee voor een spel, bedenk dan dat het wel "nieuw" moet zijn om een kans te maken dat het wordt uitgegeven. "Nieuw" hoeft niet noodzakelijk een heel nieuw spelidee te betekenen, je kunt ook een bestaand spelidee in een nieuw jasje steken.

laden...
0 t/m 3 jaar
0 t/m 3 jaar

Kijk hier voor speelgoed en spellen voor kinderen van
0 t/m 3 jaar

4 en 5 jaar
4 en 5 jaar

Kijk hier voor speelgoed en spellen voor kinderen van
4 en 5 jaar

12 plus
12 plus

Kijk hier voor spellen vanaf 12 jaar en kijk hier voor meer suggesties


 

6 en 7 jaar
6 en 7 jaar

Kijk hier voor speelgoed en spellen voor kinderen van
6 en 7 jaar

8 en 9 jaar
8 en 9 jaar

Kijk hier voor speelgoed en spellen voor kinderen van
8 en 9 jaar

Koopwijzer
Koopwijzer

Welk speelgoed past bij welke leeftijd.

10 en 11 jaar
10 en 11 jaar

Kijk hier voor speelgoed en spellen voor kinderen van
10 en 11 jaar

Aankopen doen buiten EU

De rechten van consumenten zijn bij aankopen buiten de EU niet altijd hetzelfde als wanneer in Nederland artikelen worden gekocht. De eisen die aan de veiligheid van b.v. speelgoed worden gesteld, zijn niet altijd gelijk. Ook kan het zo zijn dat invoerrechten en BTW moeten worden voldaan. 
De Rijksoverheid geeft meer informatie incl. voorbeelden; ze zijn hier te vinden.

Advies: kijk op deze site, zeker als artikelen voor kinderen worden gekocht!