Spelen is leuk!

Spelen is leuk! En met goed en uitdagend speelgoed is dat nog leuker. Er is heel veel speelgoed te koop, dus er is altijd ook wat voor jou. Op deze site veel informatie over goed speelgoed. Kijk eens rond. Heb je een vraag? Stuur dan een mail, klik hier. Of stuur een berichtje naar info@SpeelGoedInfo.nl.

Speelgoedveiligheidstips


Kijk hier naar interessante informatie over speelgoed.

Aan welke eisen moet speelgoed voldoen?/ “Is speelgoed wel veilig?”

 

Op deze vraag is eigenlijk maar één antwoord mogelijk: Ja!

Speelgoed moet voldoen aan Europese richtlijnen op het gebied van veiligheid. Daar bestaat wetgeving over. Op elk stuk speelgoed dat verkocht wordt, staan de letters CE. Deze letters betekenen Conformité Européenne.

Toch gebeuren er af en toe ongelukken met speelgoed. In vrijwel alle gevallen is daarbij niet het speelgoed zelf de boosdoener, maar de manier waarop ermee gespeeld werd. En daarbij komt de rol van de opvoeders en verzorgers in beeld!

In veel gezinnen hebben baby’s één of meer oudere broers of zusjes. Die spelen met ander speelgoed dan de baby. Het is bekend dat een baby haast alles met de mond wil onderzoeken. Dan moet je uitkijken dat er geen speelgoed met kleine onderdelen binnen zijn bereik komt. Want dan kan kan hij het in zijn mondje stoppen, en er misschien in stikken!

Oudere kinderen willen graag buiten spelen, bijvoorbeeld steppen of op skates of skeelers. Het is aan ouders of verzorgers om in de gaten te houden dat daarbij beschermend materiaal voor bijvoorbeeld polsen en knieën wordt gedragen, zoals nadrukkelijk op de verpakking wordt aangeraden.

Het gaat er dus om dat volwassenen hun gezond verstand gebruiken en de speelomgeving van kinderen kritisch in de gaten houden. Geen doppen van stiften laten slingeren, geen klein constructiemateriaal op de vloer waar ook een baby kruipt. Geen secondenlijm laten gebruiken bij het knutselen, en leren hoe ze met een schaar moeten omgaan. En ook: uitkijken met spullen die niet als speelgoed bedoeld zijn, zoals sierpoppen.

Om ouders erop attent te maken dat bepaald speelgoed extra waakzaamheid vraagt, is overigens op speelgoed het symbooltje te vinden van een babyhoofdje in een verbodsbord: Niet bedoeld voor kinderen jonger dan 3 jaar.

Kortom: bij veiligheid en speelgoed gaat het vooral om voorzorgsmaatregelen in de speelomgeving en om de vraag of kinderen spelen met speelgoed dat voor hun leeftijd geschikt is. Ouders en verzorgers: blijf waakzaam!
 

laden...
Verkiezing Speelgoed

Ieder jaar wordt de Verkiezing Speelgoed
georganiseerd. In meerdere 
leeftijdsgroepen 
worden artikelen gekozen. Het artikel met de meeste stemmen is winnaar in een groep. 

Verlanglijstje
Verlanglijstje

Kijk hier voor het het speelgoed verlanglijstje.

Trends in speelgoed in 2018

 

Spellen
Spellen

Houd je ook van spellen? Kijk dan eens hier voor suggesties.

Junior 6-8 jaar
Junior 6-8 jaar

Leerzame spelletjes kunnen op een speelse manier helpen lesstof van school beter onder de knie te krijgen

Koopwijzer
Koopwijzer

Welk speelgoed past bij welke leeftijd.

Speelgoedmuseum
Speelgoedmuseum

Er zijn veel speelgoedmusea waar je vaak ook kunt spelen