Spelen in Coronatijd

Voor velen is het niet eenvoudig steeds samen met anderen de tijd door te brengen. Ger Ramakers, ontwikkelingspsycholoog weet veel van kinderen en spelen en geeft tips.
- Zorg voor routine, als het kan in samenspraak met je kinderen
- De kunst is om een goede mix te vinden van werken en spelen
- Afwisseling van werken, spelen, bewegen en regelmatig (op verantwoorde wijze) een frisse neus halen is belangrijk
- Leren samen spelen
- Zorg voor ontspanning - spelletjes die veel hilariteit oproepen

Meer informatie

Klik hiernaast op de blokjes met leeftijd voor informatie

Bekijk hier Speelgoedveiligheidstips

Hulp voor sinterklaas en spelen is nodig!

Persbericht
Amsterdam, december 2016

De speelgoedkoophulp is ook voor Sinterklaas handig!
Speelgoed is leuk! Niet alleen voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen! Spelen maakt het mogelijk om even de tijd te vergeten, de zinnen te verzetten en zo ben je weer in staat het dagelijkse leven het hoofd te bieden.

Maar wat moet je nu kopen?
Iets uitkiezen valt niet mee, het aanbod in de speelgoedwinkels is groot.

Een paar tips:

 • kies niet voor te moeilijk speelgoed. Op de verpakking van veel speelgoed staat een leeftijdsindicatie
 • kijk goed naar degene voor wie je speelgoed koopt. Het is veel leuker om een cadeautje te geven waar de ontvanger heel blij mee zal zijn. Bedenk je dat als je het zelf leuk vond om met poppen te spelen, dat niet wil zeggen dat iedereen dat leuk vindt
 • van praten met elkaar kan je veel leren. Je hoort waar een ander veel plezier aan beleeft en zo kom je aan ideeën
 • lees informatie over goed speelgoed op www.speelgoedinfo.nl. De stichting geeft voorlichting over speelgoed en heeft een speelgoedkoophulp gemaakt. Daarin is gemakkelijk te zien welk speelgoed geschikt is voor welke leeftijd. Voor degenen die meer achtergrondinformatie willen, is de brochure "De speelgoedregels" geschikt. Alles is te vinden op www.speelgoedinfo.nl.

Hulp nodig bij het kiezen?
Op https://speelgoedinfo.nl/persberichten-2016/pers/speelgoedtrends-2016  zijn artikelen vermeld naar leeftijd die op dit moment heel erg in trek zijn!

De tien speelgoedregels in het kort:

 1. Goed speelgoed leert je wat zonder dat je het merkt
 2. Goed speelgoed sluit aan op de behoefte en de ontwikkeling van de speler
 3. Goed speelgoed biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden
 4. Goed speelgoed gaat niet snel stuk
 5. Goed speelgoed meldt een leeftijdsindicatie
 6. Goed speelgoed is duurzaam
 7. Goed speelgoed is altijd zijn geld waard
 8. Goed speelgoed is veilig
 9. Goed speelgoed is voorzien van een gebruiksaanwijzing
 10. Goed speelgoed doet je de tijd vergeten

een toelichting op de speelgoedregels is te vinden op www.speelgoedinfo.nl

Spelen is nodig om evenwichtig op te groeien en de wereld aan te kunnen

Goed speelgoed stimuleert een goede ontwikkeling!

Spelen met goed speelgoed is belangrijk 
Er wordt niet altijd bij stil gestaan maar spelen is belangrijk, voor jong en zelfs voor oud. Kinderen spelen altijd en met alles wat voor handen is. Helemaal waar maar onderzoek heeft uitgewezen dat als kinderen spelen met speelgoed dat appelleert aan verschillende vaardigheden hun ontwikkeling beter verloopt en dat zij daardoor ook beter kunnen presteren. Als speelgoed niet aantrekkelijk is dan zal er niet mee worden gespeeld. Aantrekkelijk speelgoed daagt uit om er weer opnieuw mee te gaan spelen. Zo worden vaardigheden ontwikkeld; je leert immers door herhaling. En dat gaat wel zo gemakkelijk als je dan iets doet dat leuk is. Kinderen vinden vaak verschillende manieren uit om met hetzelfde speelgoed te spelen, wat de creativiteit bevorderd.

Voorbereiden op de maatschappij
Opgroeien betekent dat je van alles leert waarmee je later als volwassene op stevige schoenen in de wereld staat. Het valt niet mee om je verlies te dragen als je een deal verliest. Maar ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan. Als je als kind met veel spelletjes hebt gespeeld, dan leer je het gevoel kennen van verliezen. Je merkt dat als je daar niet goed mee omgaat je broertjes, zusjes en je vrienden niet meer met je willen spelen. Natuurlijk hoef je niet blij te zijn als je verliest maar als je vaker speelt, zal je vast ook eens winnen.
Niet alle mensen zijn gelijk dus een opgroeiend kind ontdekt dat de een slimmer is dan de ander. En hoe je daarmee moet omgaan en toch bij een vriendenkring te kunnen horen, wordt geleerd door het spelen met andere kinderen.
Omdat niet iedereen hetzelfde is, is het logisch dat verschillend speelgoed wordt aangeboden.

Spelend leren
Aantrekkelijk speelgoed maakt het dus gemakkelijker om te leren. Bij voorbeeld, tellen of kleuren leren onderscheiden en benoemen, beesten herkennen. Kinderen vinden het leuk om daar mee bezig te zijn en als ze worden gestimuleerd zullen ze nog meer willen. Een bemoedigend woord kan helpen maar ook een vrolijk muziekje dat je hoort als je het goed hebt gedaan.
Behalve het je eigen maken van vaardigheden en het leren omgaan met verliezen en winnen leer je nog meer van spelen. Zo leer je op je beurt te wachten. Maar ook je te concentreren want als je dat niet doet, kom je niet verder in een strategisch spel. Zo’n spel kan weer ruimtelijk inzicht geven. Ook de motoriek en hand-oog coördinatie wordt ongemerkt gestimuleerd.

Plagen mag in een spel
Iedereen vindt het wel leuk om iemand te plagen. In een spel kan dat, is het soms zelfs een vereiste om te winnen. Helaas komt het voor dat kinderen nare dingen meemaken. Een rollenspel kan ze dan helpen bij het verwerken daarvan. Je ziet kinderen spelen, vaak op de grond met huisjes, poppetjes en wat dan ook en als je goed naar ze luistert dan hoor je wat ze hebben meegemaakt. Soms doen ze dat in hun eentje maar ze spelen twee personen, let maar op hun stemmen. Zo oefenen ze hoe ze op een andere manier zouden kunnen reageren.

Spelen
Fijn spelen heeft tot gevolg dat kinderen veel willen ontdekken. Dat ze nieuwsgierig worden naar van alles  en de creativiteit in zichzelf op hun eigen wijze ontwikkelen.
Er worden nogal wat eisen gesteld aan kinderen: ze moeten naar school en daar moeten ze allerlei dingen doen waar ze soms helemaal geen zin in hebben. Als ze vrij zijn van school moeten ze sporten, want dat is goed voor ze. En sommige kinderen spelen ook nog een muziekinstrument.

Laat ze dus veel plezier hebben als ze spelen met goed speelgoed. Dat doet ze hun problemen vergeten, het zorgt er voor dat ze zich helemaal vrij kunnen voelen. Aan spelen moeten geen eisen worden gesteld, dus je kunt lekker je gang gaan. Lekker spelen: dan groei je evenwichtig op.

                                                     

 

 

laden...
0 t/m 3 jaar
0 t/m 3 jaar

Kijk hier voor speelgoed en spellen voor kinderen van
0 t/m 3 jaar

4 en 5 jaar
4 en 5 jaar

Kijk hier voor speelgoed en spellen voor kinderen van
4 en 5 jaar

12 plus
12 plus

Kijk hier voor spellen vanaf 12 jaar en kijk hier voor meer suggesties


 

6 en 7 jaar
6 en 7 jaar

Kijk hier voor speelgoed en spellen voor kinderen van
6 en 7 jaar

8 en 9 jaar
8 en 9 jaar

Kijk hier voor speelgoed en spellen voor kinderen van
8 en 9 jaar

Koopwijzer
Koopwijzer

Welk speelgoed past bij welke leeftijd.

10 en 11 jaar
10 en 11 jaar

Kijk hier voor speelgoed en spellen voor kinderen van
10 en 11 jaar

Aankopen doen buiten EU

De rechten van consumenten zijn bij aankopen buiten de EU niet altijd hetzelfde als wanneer in Nederland artikelen worden gekocht. De eisen die aan de veiligheid van b.v. speelgoed worden gesteld, zijn niet altijd gelijk. Ook kan het zo zijn dat invoerrechten en BTW moeten worden voldaan. 
De Rijksoverheid geeft meer informatie incl. voorbeelden; ze zijn hier te vinden.

Advies: kijk op deze site, zeker als artikelen voor kinderen worden gekocht!